Meniu

miercuri, 10 august 2022

Biserica de lemn „Sfânta Ana” din Coruia

Biserica de lemn „Sfânta Ana” din Coruia se află în localitatea omonimă din județul Maramureș, sat ce aparține comunei Săcălășeni. Aceasta datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea (1794), iar astăzi aparține Patrimoniului cultural creștin al României.

Biserica de lemn „Sfânta Ana” din Coruia 

Lăcașul de rugăciune a fost ridicat (conform unei inscripții crestate deasupra intrării cu textul: Anul Domnului 1794, noe(m)vrie 11, sau ridicat Farcaș Ianoș țămîrman) de meșterul lemnar Farcaș Ianoș. Biserica de lemn a fost construită inițial în locul numit de săteni  ”sub huciul diacului”, mutată ulterior în dealul ”Pinder”, apoi, mai târziu, strămutată pe locul actual. 

Clădirea a fost înălțată după un plan dreptunghiular: cu naos boltit, pronaos, altar cu absida pentagonală decroșată și o prispă (pe partea vestică) sprijinită pe stâlpi încrustați cu motive populare, uniți prin arcade. Acoperișul de șindrilă este străpuns deaspra pronaosului de un turn-clopotniță încheiat cu un balcon deschis acoperit de baza lărgită a unui coif zvelt, flancat cu patru turnulețe. Pictura interioară datează din 1929 și este atribuită zugravului Sziebert din Baia Mare. Edificiul arhitectural este un obiectiv turistic de interes local, național și internațional aflat pe lista monumentelor istorice maramureșene.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *