Meniu

vineri, 6 octombrie 2017

Catedrala Sf. Nicolae din Tulcea

Catedrala episcopală „Sfântul Nicolae” din Tulcea este un lăcaș de cult ortodox și unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice şi bisericeşti ale orașului. Aceasta datează din cea de-a doua jumătate a secolului XIX și a fost ctitorită de preotul Dimitrie Luca, ajutat de epitropii Vasile Nedelcu Gâsca, Manolache Sandu şi meșterul Gheorghe P. Livdidi.

Catedrala episcopală „Sfântul Nicolae” din Tulcea

Construită în stil bizantin, catedrala a fost ridicată pe locul unei vechi bisericuţe zidite de oierii ardeleni, actul de fundaţie fiind pus de Mitropolitul Dionisie al Durostorului, în anul 1862. Odată cu sfinţirea bisericii din 1900, s-a amplasat o pisanie în pridvor, care ne spune că ”Acest sfânt lăcaş cu patronul Sf. Ierarh Nicoale, din orasul Tulcea, s-a clădit în anul 1865, în timpul stapânirii turceşti, alături de vechea bisericuţă" (al cărei monument se află încă în ființă în partea dinspre nord), de către creştinii localnici de etnie română. Cel mai posibil ca ambele date sa fie reale, dat fiind faptul că în anul 1862 s-a pus piatra de temelie, iar în 1865 biserica era deja ridicată, dar nesfinţită.


Lăcașul de rugăciune adăpostește mai multe de obiecte cu valoare istorică şi artistică; printre care: o Sf. Evanghelie (ediţie 1888) îmbrăcată în argint, un Potir din argint, precum și câteva cărţi de cult, unele de provenienţă grecească, altele slavone, iar altele tipărite în limba română. Edificiul arhitectural se află pe lista monumentelor istorice din România.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *