Meniu

joi, 5 octombrie 2017

Cetatea Histria

Cetatea grecească Histria a fost cel mai vechi oraș atestat documentar de pe actualul teritoriu al României. Cetatea Histria a fost întemeiată la mijlocul secolului al VII-lea î.e.n. de colonişti veniţi din Milet, ca port la Marea Neagră. Ruinele acestei cetăți antice se află în apropierea satului Istria, pe malul lacului Sinoe, în județul Constanța.

Cetatea grecească Histria

Timp de 1300 de ani, începând din perioada greacă şi până în epoca romano-bizantină, oraşul a avut o dezvoltare neîntreruptă  Distrus într-un mod violent sfârşitul sec. VI î.e.n., în plină perioadă clasică, orașul este împărțit în două de un zid de incintă. În această perioadă Histria cunoaşte un nou regim democratic (prin aderarea la Liga Maritimă Ateniană); astfel, în acea perioadă înfloresc afacerile comerciale şi se emite o monedă proprie.


În anul 72 î.e.n. primele armate romane scot coloniile vest-pontice de sub influenţa lui Mithridate, iar câţiva ani mai tarziu, regele get-dac Burebista cuprinde cetatea sub stăpânirea sa. Odată cu moartea acestuia cetatea trece sub stăpânire romană, încheindu-se astfel perioada de autonomie.


Cetatea Histria a fost descoperită în 1868, de către arheologul francez Ernest Desjardins, însă cercetările arheologice propriu-zise au fost inițiate în 1914 de către Vasile Pârvan. La construirea Bisericii Îngropate din satul Istria s-au folosit pietre luate din cetate. În februarie 2007 Cetatea Histria (monument istoric) a fost înscrisă oficial pe lista patrimoniului arheologic european.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *