Meniu

joi, 19 octombrie 2017

Mormântul lui Avram Iancu

Mormântul lui Avram Iancu se află în Cimitirul Eroilor (Panteonul Moților) din localitatea hunedoreană Țebea, în imediata apropiere de "Gorunul lui Horea".

Mormântul lui Avram Iancu din Panteonul Moților de la Țebea

Avram Iancu (Craiul Munților) s-a născut în anul 1824 într-o familie de țărani moți înstăriți din satul Vidra de Sus, județul Hunedoara. În anul 1846, cu studii juridice terminate, a încercat să ocupe o funcție administrativă, cererea sa a fost însa respinsă de guvernul din Cluj deoarece provenea dintr-o familie de iobagi. Câteva săptămâni mai târziu s-a înscris cancelist (asistent) la Târgu Mureș, la Tabla Regească (Curtea de Apel a Transilvaniei), după care, în martie 1848, își ia examenul de avocat. Pe lângă profesia de avocat, acesta a fost un important luptător român pașoptist, cu rol determinant în Revoluția de la 1848. El a comandat în anul 1849 armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.

Stare sănătății psihice a lui Iancu a început să se deterioreze la sfârșitul anului 1852. În dimineața zilei de 10 septembrie 1872, Craiul Munților a fost găsit fără suflare, cu privirea țintuită spre cer, pe prispa brutăriei lui Ioan Stupină, zis Lieber, din Baia de Criș. Trei zile mai târziu a fost înmormântat cu onoruri militare în Cimitirul eroilor de la Țebea, lângă "Gorunul lui Horea", conform dorinței sale. Mormântul lui Avram Iancu se află pe lista monumentelor istorice din România.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *