Meniu

vineri, 20 octombrie 2017

Biserica Adormirea Maicii Domnului de la Țebea

Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, cunoscută sub denumirea ”Biserica cu tricolor” se află în Cimitirul eroilor din satul Țebea, județul Hunedoara. Aceasta are pictate pe tavan brâuri tricolore, fiind singura biserică din țară care expune în acest mod simbolul național, steagul.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” de la Țebea

Lăcașul de rugăciune a fost ridicat pe locul unei vechi biserici de lemn între anii 1893–1896, așa cum ne arată o inscripție votivă aflată în exterior, în partea dreaptă a ușii de intrare dinspre vest. Biserica adăpostește mai multe obiecte cu  o deosebită valoare istorică; astfel: clopotul de bronz din 1845, cel care a vestit moartea lui Avram Iancu, tabloul eroilor moților Horea, Cloșca și Crișan, un drapel vechi cu chipurile lui Avram Iancu, Horea, Cloșca și Crișan, precum și trei coroane cu tricolor depuse la mormântu eroului național în anii 1899, 1924 și 1943.

Gorunul lui Horea și Crucea de lemn făcută din ultima ramură a arborelui secular

Biserica cu tricolor de la Țebea face parte, alături de Gorunul lui Horea și Mormântul lui Avram Iancu, din complexul muzeal Panteonul Moților aflat pe lista monumentelor istorice din România.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *