Meniu

duminică, 19 septembrie 2021

Mănăstirea Probota

Mănăstirea Probota este un așezământ monahal aflat în satul Probota, localitate care aparține în prezent de orașul Dolhasca, din județul Suceava. Aceasta a fost ridicată în prima jumătate a secolului al XIV-lea (1530), de către domnitorul Petru Rareș.

Mănăstirea Probota

Biserica "Sf. Nicolae" a mănăstirii Probota, capodoperă a arhitecturii medievale românești, a fost ridicată din piatră brută după un plan triconc, cu asize din câte trei rânduri de cărămidă, dispuse orizontal. Zidurile lăcașului de rugăciune sunt susținute de 7 contraforturi (două în colțurile pridvorului, câte două încadrând cele două abside laterale și ultimul care susține absida altarului). Acoperișul este din șindrilă, iar deasupra naosului se află o turlă octogonală zveltă, cu patru ferestre. Interiorul bisericii este împărțit în cinci încăperi: pridvor, pronaos, încăperea mormintelor, naos și altar.

Biserica "Sf. Nicolae" a mănăstirii Probota

Clisiarnița mănăstirii Probota datează din anul 1530 și a fost considerată multă vreme a fi „Casă Domnească”, deși de aceasta este atașat turnul-clopotniță. Astăzi, clădirea adăpostește un mic muzeu cu un conținut important de exponate valoroase; printre care: icoane, veșminte bisericești, vase liturgice, candele de argint, cruci în filigran, cărți de cult vechi, precum și mai multe artefacte datate din secolele XV-XVIII.

Clisiarnița mănăstirii Probota

Ansamblul arhitectural al Mănăstirii Probota este un monument istoric aflat sub egida UNESCO.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *