Schitul Sihla este un așezământ monahal aflat într-o zonă stâncoasă a munților Stânișoarei, pe drumul forestier care leagă satul Agapia de mănăstirile Sihăstria si Secu. În apropierea schitului se află peștera în care a viețuit Cuvioasa Teodora, cunoscută în lumea ortodoxă drept ”Sfânta Teodora de la Sihla”. Ansamblul arhitectural este alcătuit din biserica de lemn „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” și biserica de lemn „Schimbarea la Față”.
Biserica de lemn "Nașterea Sf. Ioan Botezătorul" |
Biserica de lemn "Nașterea Sf. Ioan Botezătorul" este biserica principală a Schitului Sihla și a fost ridicată în anul 1813 de către arhimandritul Venedict - egumenul Mănăstirii Secu. Lăcașul de rugăciune a fost construit din lemn de brad (pe o temelie de piatră) după un plan triconc, cu naos, pronaos, altar cu absidă poligonală și un pridvor acoperit în partea vestică. Catapeteasma este sculptată în lemn de tei și poleită cu aur. Ușile împărătești au fost pictate în anul 1852 de Iulian Monahul.
Biserica de lemn ”Schimbarea La Față” |
Biserica de lemn ”Schimbarea La Față” a fost construită, conform tradiției orale, din lemnul unui singur brad, de către Ioniță Aga Cantacuzino Pașcanu, în anul 1763. Bisericuța, de mici dimensiuni, a fost ridicată după un plan dreptunghiular sub formă de navă, fără abside laterale și fără turn.
Biserica dintr-un brad (imagine de ansamblu) |
Ambele edificii arhitecturale aparțin Patrimoniului cultural creștin al României și se află pe lista monumentelor istorice nemțene.
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu