Meniu

miercuri, 16 august 2017

Ponorul Runcșor

Ponorul Runcșor se află în Depresiunea Damișului (depresiune ce ocupă partea central estică a munților Pădurea Craiului), în bazinul inferior al văii Runcșorului. Este unul din cele mai impresionante ponoare din țară.

Ponorul Runcșor din Munții Pădurea Craiului, Depresiunea Damișului

În acastă zonă mirifică a munților Apuseni, valea Runcșorului face un cot de aproximativ 360° și dispare în subteran printr-un ponor, Ponorul Runcșorului, denumit de localnici, datorită formei sale, „La Întorsuri”. Fundătura în care are loc pierderea de apă se înscrie în relief sub forma unei bucle de meandru. Această fundătură este străjuită de câțiva versanți abrupți, cu înălțimi reduse, care închid între ei o luncă terasată formată din depozite de aluviuni. Trecerea apelor în subteran se face prin câteva sorburi, acestea revenind la suprafață prin Izbucul de la Bulbuci. La viituri, întreaga fundătură se transformă într-un lac temporar ce se extinde în amonte, în funcție de debitul râului.

Intrarea în Peștera Întorsuri-Runcșor

În versantul drept al văii Runcșorului, în mijlocul buclei pe care aceasta o descrie înainte de intrarea în subteran, se află Peștera Întorsuri-Runcșor (lungime totală de 223 m. și denivelare de -35 m).


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *