Meniu

duminică, 6 octombrie 2019

Mănăstirea Sihăstria Voronei

Mănăstirea Sihăstria Voronei este un așezământ ortodox de călugări aflat pe teritoriul comunei Vorona, la o distanță de cca. 3 km față de Mănăstirea Vorona. Mănăstirea a fost ridicată în anul 1858, lângă mormântul cuviosului Onufrie care a trăit ca sihastru în codrii din jurul Voronei timp de 25 de ani (1764-1789), într-o peșteră de pe malul Bahluiului, nu departe de obârșia râului. Pentru o perioadă acesta a fost și stareț al Voronei (1777-1779).

Biserica "Buna Vestire"

Biserica "Buna Vestire" a fost construită după un plan dreptunghiular (din cărămidă, pe temelie din piatră de râu), cu pronaos, naos și altar, mai apoi adăugândui-se și un pridvor. Deasupra naosolui se înalță o turlă octogonală. Pictura interioara a fost realizata între anii 1861-1876, în stil neobizantin, de schimonahul Vladimir Machidon. În 1930, pe peretele exterior nordic al bisericii, în dreptul altarului, este pictată scena Judecății de Apoi, lucrare atribuită zugravului Vasile Scarlat. Întreaga pictură a fost restaurată în 1945 de către Dumitru Simon.

Biserica-paraclis, în stânga mormântul Cuviosului Onufrie

În anul 1928 se construiește biserica-paraclis. La ridicarea acestui lăcaș de rugăciune a contribuit și tânărul Toader Arăpașu, viitorul Patriarh Teoctist. După un an, acesta a fost primit la Mănăstirea Vorona. Sihăstria Voronei găzduiește mai multe obiecte de partimoniu valoroase; printre care: Icoana Maicii Domnului cu copilul Iisus de mână (unică în lume), catapeteasma sculptată în lemn, o copie după Tomosul Sfântului Sinod privind canonizarea Sfântului Cuvios Onufrie și o impresionantă colecție de cărți scrise cu litere chirilice.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *